MAX Burgers AB

MAX drivs av familjen Bergfors med Richard och Christoffer Bergfors som koncernchef och vice koncernchef. Deras far, Curt Bergfors var arbetande styrelseordförande fram tills hans bortgång 2022. Idag finns 146 MAX restauranger i Sverige. Vi har 9 restauranger i Norge, 19 i Polen och i Danmark har vi 5 restauranger.

Med en omsättning på 4,1 miljarder kronor är vi Sveriges näst största burgarkedja och i dagsläget sysselsätter vi ungefär 7 400 personer. Vi vill bli världens bästa burgarkedja och vägen dit är att göra världen lite godare. Både genom att servera de godaste burgarna och genom att vara en god kraft i samhället.  

MAX och hållbarhet 

MAX är en av de rikstäckande burgarkedjorna som bara använder svenskt nötkött, kyckling och bacon. Med branschens bredaste utbud av gröna burgare med låg klimatpåverkan så har vi minskat våra totala utsläpp med 24 % per intjänad krona sedan 2013. Senast under slutet på 2022 ska varannan måltid hos oss vara fri från rött kött.  

År 2008 blev MAX världens första restaurangkedja att klimatmärka menyn och klimatkompensera alla utsläpp till 100 procent från lantbrukarens jord till gästens bord. Sedan den 14 juni 2018 är MAX som första matföretag i världen klimatpositivt, vilket innebär att vi binder mer klimatgaser genom trädplantering än hela värdekedjan släpper ut. Träden suger ned motsvarande 110 procent av utsläppen.  

MAX har sedan 2006 avsatt 323 miljoner kronor före skatt till projekt i utvecklingsländer. Sedan 2009 via stiftelsen Rättvis Fördelning som säkerställer att 7-10 procent av den årliga nettovinsten går till behövande människor runtom i världen. Vi vill vara ett hållbart företag i ett hållbart samhälle och ett föredöme i branschen. Förutom vårt omfattande miljöarbete vill vi ta ett socialt ansvar där vi ser individens möjligheter. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete här.   

Vi är ofta först  

Vi var först i Sverige med drive-in och på Gotland öppnade vi världens första bike-in. Redan 2002 gav vi gästerna möjlighet att fritt kombinera sin meny och välja mellan flera olika alternativ till pommes frites. 2003 var vi först igen, denna gång med en nyckelhålsmärkt produktfamilj som kallas Delifresh. Vi gjorde det ordinarie sortimentet betydligt nyttigare genom att reducera mängden fett i samtliga produkter och 2016 femdubblade vi vår gröna meny vilket är vår mest framgångsrika lansering någonsin.  

Internationell expansion  

Världen har fått upp ögonen för konceptet som är MAX. Företag och entreprenörer från jordens alla hörn förhör sig om möjligheterna att få starta restauranger tillsammans med MAX. 11 maj 2011 öppnade första restaurangen utanför Sverige på Karl Johans Gate i Oslo, Norge. Idag finns det sju restauranger i Norge och fem i Danmark där den första öppnade den 1 mars 2013. Den 1 september 2017 öppnade vi den första restaurangen i Polen och totalt finns nu 20 restauranger i Polen. 

Om undersökningen: Sveriges godaste burgare

Undersökningen om Sveriges godaste burgare har genomförts i elva år. De första åren i samarbete med undersökningsföretaget ISI Wissing, vilket 2015 övergick till Capacent.

Till en början baserades undersökningen resultat på svar från cirka 1000 personer. Antalet har successivt ökat och år 2021 var det 4010 personer som svarade på enkäten. Undersökningen genomförs med öppna frågor till ett riksrepresentativt urval som inte behövt svara på frågor om MAX innan de besvarar enkäten. Det innebär att de svarande har lämnat öppna svar utan någon koppling till MAX. På den öppna frågan: ”Vem tycker du har de godaste burgarna?” så svarar 44 procent av Sveriges befolkning i åldern 16-65 år spontant MAX. Det är den absolut största andelen i jämförelse med övriga restauranger som nämns. Citat från Capacents undersökning: ”MAX har Sveriges i särklass godaste burgare när man ställer en öppen fråga”.

Eftersom frågan ställs öppen så omnämns över 70 andra restauranger i undersökningen. De som ofta nämns är Sibylla, Burger King, McDonalds, Brödernas och Bastards Burgers. Sveriges befolkning har således olika favoriter, men de i särklass flesta svarar MAX på den öppna frågan.