Västerbottensost och lingon tog hem Hamburger-SM

Luleå 2011-06-07 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32) Fredagen den 3 juni kammade Krister Gunnar från Ånge hem första priset för Sveriges bästa hamburgerrecept. I hård konkurrens vann Krister Gunnar med sin burgare Hot North som tillagades i solskenet inför stjärnkocken och jurymedlemmen Melker Andersson på Smaka På Stockholms stora scen.
- Vinnarburgaren har använt norrländska smaker på ett kreativt sätt. Hot North bjuder på en bra balans mellan det friskt söta från lingonen och det heta från chipotle. Västerbottensostskivan är pricken över i på en fulländad hamburgare, säger Melker Andersson, jurymedlem och ägare av Grupp F12.

Det är femte året i rad som Max anordnar Hamburger-SM. Tävlingen har blivit en branschsuccé med hundratals receptbidrag från engagerade hemmakockar från hela landet. Årets tema har varit lyx och i finalen konkurrerade hamburgare med ingredienser som ankleverpaté, tryffel, whiskysås och västerbottenost. Max har under våren lanserat sin lyxigaste burgare någonsin - Grand de Luxe, som blivit en stor försäljningssuccé.

- Krister Gunnar har verkligen lyckats med sin hamburgare Hot North. Jag och min bror Christoffer reser med jämna mellanrum jorden runt på jakt efter den perfekta burgaren och vi kan båda intyga att vinnaren håller världsklass, säger Richard Bergfors, vd på Max och juryordförande i Hamburger-SM.

Nyckelingredienserna i Krister Gunnars burgare Hot North är västerbottensost och Max originaldressing som smaksatts med lingon och chipotle.

Det var många som kommit till Smaka på Stockholm för att se vinnaren koras. Juryn bestod av Melker Andersson samt Max vd respektive vice vd Richard och Christoffer Bergfors.

Finalisterna hade rest till Stockholm från olika delar i Sverige och bjöd juryn på många härliga smakkombinationer. Förutom äran fick vinnaren en klimatsmart resa och chans att få sin vinnarburgare på Max meny.

För samtliga finalrecept besök www.hamburgersm.se