Matgeeks Entrecote Melt

Frisco toast, entrecote, cheddarost, kryddsmör och snabbsyrad gul lök, signerat Johan Hedberg.

Ingredienser

Entrecote
Ost (gärna cheddar)
Ett par skivor Frisco Hot Melt Toast

Kryddsmör:
2 schalottenlökar
250 g rumstempererat smör
1/4 citron
2 msk kapris
2 sardellfiléer
1 msk tomatpuré
1 knippe persilja
1/2 knippe gräslök
1 1/2 msk dijonsenap
2 krm paprikapulver
1 krm mald ingefära
1 krm mald chili
Salt och peppar

Snabbsyrad gul lök:
Gul lök skuren i halva ringar
2–3 dl äppelcider- eller vitvinsvinäger
2–3 msk strösocker

MAX-produkter

  • Frisco Hot Melt Toast

Tillagning - Gör så här

Johan Hedberg driver YouTube-kanalen Matgeek och i vloggen “Lagat tre goda melts (mackor) med Max nya Hot Melt Toast” kan du se Johan laga sin Entrecote Melt.

1) Börja med kryddsmöret genom att finhacka schalottenlöken och stek den försiktigt i smör tills den blivit mjuk och glansig. Smaka av att den är lagom kryddig. Den ska inte få stekyta.

2) Lägg det rumstempererade smöret, lök, kapris (som man sköljt av),sardellfiléer, tomatpuré, persilja, dijonsenap, paprikapulver, ingefära, chilioch lite salt och peppar i en bunke och kör till ett slätt smör. Alternativt lägger man det i en liten matberedare.

3) Gör därefter den syrade löken. Hetta upp vinägern och rör tills sockret löst sig. Dela löken och skiva den i cirka 2 mm tjocka halvringar. Sjud löken ett par minuter tills den mjuknat en aning men fortfarande är krispig. Låt stå i lagen några minuter.

4) Salta entrecoten och stek den därefter i maximalt het panna med om man så önskar en gnutta rapsolja tills den fått fin yta. Den ska verkligen få en rejäl stekyta. Ta därefter av den från värmen och låt vila några minuter.

5) Stek under tiden två brödskivor i fettet som finns i pannan efter att köttet stekts. De ska få en fin färg.

6) Bred på kryddsmör på de ostekta sidorna av brödet. Skiva köttet i cirka 2–3 mm tjocka strimlor. Lägg på kött, lite lök och en skiva ost på ena brödskivan.Toppa med den andra brödskivan. Häll cirka en matsked vatten i stekpannan och lägg över en bunke tills osten smält.

7) Servera gärna uppskuren i trekanter.