Hemgjorda pommes med olika smaksättningar

Hemmagjorda pommes med olika smaksättningar

Ingredienser

1 kg stora mjöliga potatisar

1 msk ättika 12%

1 msk salt

2 l vatten

2 l frityrolja

Tillagning - Gör så här

Skär potatisarna i 0,5 cm tjocka stavar, behåll skalet på för extra smak. Koka upp vattnet med ättika och salt och koka potatisarna tills de blivit mjuka, ca fem minuter.

Lyft upp potatisstavarna med en hålslev och lägg ut dem på tork på några lager hushållspapper. Låt den svalna och torka helt.

Hetta upp oljan till 140 C° i en tjockbottnad kastrull eller i fritös. Fritera potatisen i omgångar ca fem minuter och bre ut på hushållspapper. Låt svalna och ställ in i kylen.

Hetta nu upp oljan till 180C° och fritera potatisen i omgångar i 3-4 minuter. Strö över valfri smaksättning och servera genast.

Förslag på smaksättningar:

Parmesan och rosmarin:

1 dl finriven parmesan

1 msk hackad färsk rosmarin

flingsalt efter smak

Blanda samtliga ingredienser och strö över dina hemgjorda pommes.

Spicy pommeskrydda

1 tsk salt

1 tsk cayennepeppar

1 tsk rökt paprikapulver

0,5 tsk malen koriander

Blanda samtliga ingredienser och strö över.

Baconsalt

100 g rökt bacon

1 dl flingsalt

Sätt ungen på 200 C° (gärna varmluft). Lägg ut baconskivorna på bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills baconet blivit krispigt. Ta ut och lägg baconet på hushållpapper. Låt svalna. Baconet ska vara så krispigt att det går att bryta av det. Mixa baconet fint och blanda med flingsaltet. Förvara i kyl i tättslutande behållare.

Gomasio

50 g sesamfrön- gärna blandade vita och svarta blandade

2 tsk flingsalt

Rosta sesamfröna i en het panna tills de börjar poppa. Låt svalna. Blanda med saltet och mortla grovt.

Ranchkrydda

1 tsk gräslök

1 tsk dill

1 tsk persilja

0,5 tsk vitlökspulver

0,5 tsk lökpulver

0,5 dl salt

1 krm mald svartpeppar

spenat, hollandaisesås, tomat, pocherat ägg och bacon/morotsbacon. Toppa med timjan.