Svenska folket har sagt sitt: Max mest hållbara hamburgerkedjan

Luleå 2016-11-30 10:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Max Hamburgare rankas som den mest hållbara hamburgerkedjan i Sverige. Det visar Svensk Hållbarhetsranking som bygger på 18 000 intervjuer med svenska folket om vilka av de största och mest kända konsumentföretag som tar mest ansvar i sin verksamhet. Totalt är det 190 företag verksamma i Sverige som rankats.

Det är forskaren Tony Apéria vid Stockholm Business School på Stockholms Universitet som genomfört en undersökning med 18 000 svenskar i åldern 18-74 om vilka företag som tar mest ansvar i fyra olika kategorier: miljö och klimat, samhälle och etik, långsiktighet och goda framtidsutsikter samt öppenhet och schyssta arbetsvillkor.

- En av våra slutsatser är att det finns ett tydligt samband mellan ansvarstagande och ett starkt varumärke. Och här rankas Max överlägset högst av hamburgerkedjorna i de undersökta kategorierna, påpekar Tony Apéria.

I samtliga kategorier placerade sig Max i topp framför sina konkurrenter med ett index på 61, vilket kan jämföras med ett snittindex på 53 för hamburgerkedjorna. IKEA är total vinnare med 73 i index.

- För Max har hållbarhetsarbetet varit en medveten affärsstrategi i många år nu, säger Sverigechefen Christoffer Bergfors. Under 2016 har vi fortsatt vår klimatomställning genom att femdubbla utbudet av gröna alternativ på menyn, vilket ha varit vår mest framgångsrika produktlansering någonsin.

Källa: Svensk Hållbarhetsrankning 2016