Reinfeldt först att ta emot Max klimatbokslut

Luleå 2009-03-09 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32) Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Max Hamburgerrestaurangers huvudkontor i Luleå den 9 mars. Vid besöket lämnade Max VD Richard Bergfors över företagets första klimatbokslut. I samarbete med Det naturliga steget har Max analyserat sitt klimatarbete i ett klimatbokslut. Det visar att företag kan arbeta långsiktigt och lönsamt med miljöfrågor. Nu hoppas Max att man genom detta kan inspirera kollegor i branschen.
- Det var ett ypperligt tillfälle att lämna över vårt första klimatbokslut, inte minst med tanke på att 2009 är ett viktigt miljöår för Sverige. Vi har arbetat hårt med att minska vår klimatpåverkan med klimatmärkning och kompensation till 100 procent genom trädplantering i Afrika, säger Richard Bergfors, VD på Max.

Max är världens första restaurangkedja som valt att koldioxidmärka sina produkter och kompensera sina, inklusive leverantörernas, totala utsläpp till 100 procent genom trädplantering i Afrika. Med detta klimatbokslut hoppas Max att fler aktörer inom branschen tar sitt ansvar för sin miljöpåverkan. Bokslutet visar exempelvis att Max under 2008 har minskat sina koldioxidutsläpp från den egna verksamheten med 25 procent, samt kompenserat motsvarande 27 000 ton koldioxidekvivalenter genom att plantera ca 90 000 träd (vilket motsvarar ca 900 fotbollsplaner).

Gästerna verkar också uppskatta miljöarbetet - totalt har försäljningen av klimatvänliga produkter ökat med 66 850st sedan Max införde klimatmärkningen. Samtidigt arbetar Max ständigt för att effektivisera sitt miljöarbete.

- Vårt mål är att bli klimatneutrala och därför ska vi hela tiden arbeta för att minska vår klimatpåverkan. Vi driver till exempel alla våra restauranger med vindel och minskar utsläppen genom att köra miljöbilar, säger Richard Bergfors.

Max Klimatbokslut 2008 (.pdf, 953kb)