Nya material och byggtekniker beräknas minska utsläppen för MAX nya restaurang i Norrtälje med 31 procent

2021-12-15 10:00 (Uppdaterad 2021-12-15 10:00)

MAX har länge gått i bräschen för burgarbranschens arbete med hållbarhet och nu när man öppnar sin första restaurang i Norrtälje, och 142 i Sverige, passar man på att testa nya hållbara material och byggtekniker. Det har lett till att de totala utsläppen beräknas minska med 31 procent. Samtidigt bidrar MAX med 50 nya arbetstillfällen och ett stort utbud av Sveriges godaste burgare.

Den nya restaurangen i Norrtälje, med plats för över 260 gäster, har bland annat byggts med grönbetong och limträstomme som har lågt C02-avtryck. Man har också installerat solceller på taket och det nya kyl- och fryssystemet återvinner värme effektivt med låg energiförbrukning. Richard Bergfors, koncernchef på MAX, menar att det är viktigt att hela burgarbranschen implementerar nya hållbara lösningar i sin verksamhet.

- Vi på MAX har alltid jobbat mycket med hållbarhet och restaurangen i Norrtälje blir ett test för att se hur de nya materialen och teknikerna fungerar i praktiken. Vi är hoppfulla och går det bra ser vi fram emot att bygga fler restauranger med de här materialen och den här tekniken. Om vi ska uppnå våra klimatmål är det här vägen att gå framöver. Inte bara för oss utan för hela branschen, säger Richard Bergfors.

MAX gröna profil lockar både till sig burgarsugna gäster, och nya talanger och Amanda Bergman Laurén, som jobbat på MAX i nio år, berättar att många av de 50 nya medarbetarna från området uttryckt att det känts viktigt att jobba på ett företag som aktivt driver hållbarhetsfrågan framåt.

- Det är kul att allt fler väljer att söka sig till oss just på grund av arbetet vi gör med hållbarhet och restaurangen här i Norrtälje är ett viktigt projekt för MAX framtida hållbara restaurangbyggnader. Som gäst kommer man inte se någon större skillnad dock om man inte lägger märke till solcellerna på taket det vill säga. Förutom att byggnaden beräknas generera 31 procent mindre utsläpp ska vi förstås försöka servera minst 31 procent godare burgare än våra kollegor i branschen säger Amanda Bergman Laurén.

Restaurangen ligger på Alestavägen 2 i Norrtälje och det finns både parkeringsmöjligheter för bil- och/eller cykelburna gäster. Öppettiderna är 09:00 – 01:00 mellan måndag och torsdag, 09:00 – 02:00 fredagar, 10:00 – 02:00 lördagar och 10:00 – 01:00 på söndagar. Öppningsceremonin sker den 15 december klockan 10:00 och leds av Richard Bergfors och Christoffer Bergfors, koncernchef respektive vice koncernchef. På plats för att klippa bandet tillsammans med Richard och Christoffer finns också restaurangchef Amanda Bergman Laurén och Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister samt Benjamin Råd Vaher, Näringslivs- & etableringschef på Norrtälje kommun.