Nya gröna burgare höjer takten ytterligare

Stockholm 2018-03-08 13:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31)

MAX ökar nu takten i sin klimatomställning. Målet är att minska snittmåltidens klimatpåverkan med upp till 30 procent till år 2022, då varannan såld måltid ska vara annat än rött kött. Målet ska uppnås genom att få fler gäster att välja gröna klimatsmarta burgare. Under de två senaste åren har försäljningstillväxten på MAX av antalet måltider med gröna burgare varit 567 procent. Ett till steg på vägen är lanseringen den 15 mars av fyra goda klimatsmarta måltider.

– Det bästa vi kan göra för klimatet just nu är att se till våra gröna burgare smakar minst lika bra som våra köttburgare. Nu växlar vi upp för att komma närmare vårt mål att under 2022 ska hälften av alla sålda måltider vara annat än rött kött. Om vi lyckas kan det minska snittmåltidens klimatpåverkan med upp till 30 procent. Vi vet att smaken är avgörande för att fler ska välja gröna måltider och nu utökar vi Green-familjen med fyra nya goda rätter. Dessutom utökar vi till fem veganska dippsåser, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef på MAX. 

Enligt Jordbruksverket siffror från 2016 och 2017 så minskade köttförbrukningen hos svenskarna totalt sett med två procent. Under samma tid minskade andelen sålda måltider med rött kött på MAX med 13 procent till förmån för icke rött kött. Även om statistiken bygger på olika underlag så indikerar det att MAX gäster bidrar till minskad köttkonsumtion många gånger snabbare än snittsvensken.

 – Den ökade försäljningen av gröna burgare bidrog till att minska vår klimatpåverkan med 10 procent per intjänad krona under 2016. Den klimatpåverkan som vi och våra leverantörer orsakar och ännu inte har kommit tillrätta med fortsätter vi att klimatkompensera för hela vägen från bondens jord till gästens bord. Under tio år har vi planterat över 1,4 miljoner träd i bland annat Uganda. Det ger samma klimatnytta som att ta bort 160 000 bilar från gatorna under ett år, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på MAX.

Enligt Världsnaturfonden WWFs matkoncept One Planet Plate kan alla i världen äta 0,5 kg CO₂e (koldioxidekvivalenter) per lunch respektive middag för att den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader till 2050, vilket är Parisavtalets ljusaste förhoppning.

 – WWF bidrar till att vi nu kan förstå vilken mat som klarar sig inom klimatets gränser. Även om våra nötköttsburgare får svårt att kvala in där så kan MAX erbjuda många kyckling-, fisk-, lakto-ovo och helvegetariska burgare som uppfyller kraven. Inte den mest nitiska klimatbantaren behöver gå hungrig eftersom 0,5 kg CO₂e räcker till hela 30 stycken av våra nya gröna Crispy Nuggets, säger Kaj Török. 

 Klimatdeklaration av nyheterna i Green-familjen

 

kg CO2e/portion

Crispy Nuggets-mål

0,2

Crispy No Chicken-mål

0,5

Chili ’n’ Cheese-mål

0,8

Grand Deluxe Umami Halloumi mål

1,0

Ett mål innehåller dryck och crispy fries.