Nu börjar jakten på Sveriges godaste hamburgare

Luleå 2013-03-22 13:30 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32) Nu är det dags att börja slipa på det bästa hamburgerreceptet. Idag startar årets upplaga av Hamburger-SM, där vinnaren utses av en namnkunnig jury. Parallellt drar Max också igång den nya bildtävlingen – Sveriges läckraste burgarbild.

– Vi på Max är alltid på jakt efter den godaste hamburgaren. Hamburger-SM ger oss alltid inspiration till att testa nya smaker och kombinationer. Det är inte omöjligt att en av framtidens storsäljare presenteras på scenen i juni, säger Christoffer Bergfors vice vd på Max och juryordförande i Hamburger-SM.

Hamburger-SM, som i år avgörs för 7:e gången, vänder sig till hemmakockar som vill testa sina färdigheter i den svåra konsten att komponera den godaste hamburgaren. Temat för i år är Friscobrödet, som firar fem år i butik.

Frisco är ett smakrikt bröd toppat med mannagryn. Det är också den enda givna ingrediensen i årets tävling. Vi vill att svenska folket tar fram det bästa från brödet med spännande och oväntade ingredienser. Alla recept som skickas in kommer att granskas av vår egen chefskock Jonas Mårtensson.

– När man tar en tugga av en burgare får man alla smaker i munnen samtidigt, då är det extra viktigt att det är harmoni mellan alla grundsmakerna. Sikta därför in dig på ett fåtal distinkta smaker istället för att ta med alla dina favorittillbehör i samma burgare, tipsar Jonas Mårtensson, Chefskock på Max.

Vinnaren utses av juryn som i år består av:

  • Tommy Myllymäki, årets kock 2007 som driver krogarna Julita Wärdshus, Spira och nyöppnade Sjön i Jönköping
  • Jonas Cramby, skribent, kokboksförfattare och krogrecensent
  • Sigrid Bárány, kokboksförfattare ochvinnare av Sveriges Mästerkock 2012
  • Christoffer Bergfors, vice vd på Max och juryns ordförande

Juryn har samlat sina tips på Hamburger-sm.se, där har också Jonas Mårtensson gjort en inspirationsfilm för årets tävling.

Så här tävlar man i Hamburger-SM:

Gå in på Hamburger-sm.se och följ instruktionerna för att lämna ditt tävlingsbidrag. Finalen äger rum den femte juni på Stora Scenen i Kungsträdgården i Stockholm under evenemanget Smaka på Stockholm. Första pris är en resecheck till ett värde av 20 000 kr.

Ny bildtävling: Sveriges läckraste burgarbild

Vi älskar att fotografera mat. På Instagram är till exempel hashtaggarna #food och #yummy betydligt populärare än #music och #outfit. Nu vill vi se de bästa bilderna på hemlagade burgare. Laga din hamburgare och skicka din bild till hamburger-sm@max.se. De bästa bilderna kommer vi att publicera på Max Facebook- och Instagramsidor. Vinnaren belönas med en kamera värd 5 000 kronor.

Sista anmälningsdagen för båda tävlingarna är 12:e maj.