Mer klimatsmart mat på Max

Luleå 2009-12-09 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32) I samband med klimattoppmötet i Köpenhamn lanserar Max falafel på alla restauranger i hela Sverige. Den ekologiskt producerade falafeln i Falafelburgaren blir Max miljövänligaste burgare, med en klimatpåverkan på endast 0,2 kg CO2 vilket är en tiondel så låg påverkan som en vanlig hamburgare.
Falafelprodukterna har, sedan de introducerats på försök i tre restauranger, väckt stort intresse och blivit ett efterfrågat alternativ till köttprodukter. Nu lanserar Max falafel brett i hela landet.

- Det är passande att lansera falafeln under klimattoppmötet i Köpenhamn, säger Max VD Richard Bergfors. Den breddar vårt vegetariska sortiment och är dessutom ett bra val ur klimatsynpunkt. Tillsammans med klimatmärkningen ger vi konsumenterna möjlighet att påverka sitt och vårt klimatavtryck, fortsätter Bergfors.

Falafelburgaren innehåller tre stycken ekologiska falafel, rågbröd, yoghurtdressing, isbergssallad, rödlök och chilisås.

Precis som alla andra produkter på Max meny är falafeln klimatmärkt. Produktionen av en falafelburgare har en klimatpåverkan som motsvarar endast 0,2 kg koldioxid, vilket gör den till det klimatvänligaste alternativet bland alla Max burgare. Som jämförelse bidrar en vanlig hamburgare med utsläpp motsvarande 1,7 kg koldioxid och fiskburgaren, som är bra ur klimatsynpunkt med 0,4 kg.

Lanseringen av falafel innebär ytterligare ett steg i Max arbete med att förnya och bredda sitt utbud. Just falafel har efterfrågats av många kunder som gärna vill ha vegetariska och ännu mer miljövänliga alternativ.