Max ställer om menyn till mer vegetariskt

Luleå 2015-12-07 08:30 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Den 21 januari femdubblar Max utbudet av vegetariskt på menyn, och lanserar samtidigt en burgare som är helt vegansk. Målet för den svenska familjeägda hamburgerkedjan är att år 2020 ska 20 procent, det vill säga var femte burgare som säljs, vara något annat än rött kött.

- Köttkonsumtionen är en av vår tids stora klimatutmaningar, därför är det viktigt för oss att kunna erbjuda riktigt goda och klimatsmarta alternativ. Som Sveriges snabbast växande hamburgerkedja är det självklart att vi ska erbjuda ett brett sortiment av både vitt och grönt kött, säger Richard Bergfors, vd på Max.

Max var först i världen år 2008 med att klimatmärka sin meny och man klimatkompenserar hela produktionskedjan, från jord till bord. Max mål nu är att 20 procent av alla beställningar ska vara vitt eller grönt kött år 2020.

- Det vi har gjort hittills är bra och respekterade hållbarhetsinitiativ, men både vi själva och omvärlden är medvetna om att det inte räcker. Vi vet att det skulle vara bra för både klimatet och hälsan om människor åt mindre rött kött. Därför tar vi nu nästa steg och femdubblar utbudet av vegetariskt. Därmed skapar vi nya möjligheter för våra gäster att välja klimatsmart, säger Richard Bergfors.

De nya burgarna kommer att lanseras den 21 januari på Max 103 restauranger i Sverige. Vilka de nya burgarna är presenteras i januari.

- Detta blir den största lanseringen i Max historia, sett till antal nya produkter. Jag är övertygad om att de nya burgarna kommer uppskattas av gästerna – oavsett om man är vegetarian, flexitarian eller gillar kött, säger Christoffer Bergfors, vice vd på Max.

Max har fem år på rad blivit branschbäst på hållbarhet enligt Sustainable Brand Index. Max har också sex gånger valts till Sveriges grönaste varumärke i kategorin snabbmat av varumärkesbyrån Differ.