MAX söker testätare för att minska klimatpåverkan

2024-04-22 12:57 (Uppdaterad 2024-04-22 13:04)

Varannan svensk är missnöjd över utbudet av god snabbmat med lågt klimatavtryck. Det visar en ny undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av MAX Burgers. Det här vill MAX råda bot på och undersöka närmre. Därför söker nu MAX en testperson som under en vecka 2024 ska äta mat från MAX med en klimatbudget på 2050 års nivå.

MAX har sedan 2008 arbetat aktivt med klimatfrågan. Burgarkedjan beräknar varje år utsläppen av växthusgaser i hela sin värdekedja och har sedan dess minskat matens utsläpp med cirka 30 % per 1000 kcal. MAX fick 2019 pris av FN för sitt klimatarbete. MAX har branschens bredaste utbud av goda burgare med låg klimatpåverkan, och förra året gjordes en ny uppdatering av den gröna menyn när Supreme Green lanserades.

Under ledning av MAX chefskock Jonas Mårtensson arbetar man dagligen i det egna testköket med nya smakkombinationer, texturer och ingredienser till nästa goda burgare. Som en del i arbetet vill man nu undersöka hur gäster tycker och tänker kring maten kopplat till smaken och klimatet. Därför söker MAX nu en person för att medverka i ett experiment där hen får dela med sig av sin matvardag och samtidigt äta burgare med lågt klimatavtryck. 

- Svenskar kämpar med att äta klimatsmart. Kunskapen och viljan finns, men de goda alternativen är inte tillräckligt många och inte tillräckligt kända. Med vårt burgarexperiment vill undersöka hur vardagen kan te sig för den som redan år 2024 äter mat inom 2050 års klimatbudget, säger Kaj Török, Hållbarhetschef på MAX Burgers.

Experimentet går ut på att dela med sig av sin matvardag, dokumentera vad man äter och sist men inte minst äta burgare som har ett klimatavtryck under 0,5 kg CO2e per måltid. Den klimatbudget som testpersonen ska följa är 0,5 kg CO2e per måltid (lunch/middag) eller totalt 11 kg CO2e per vecka vilket är i linje med WWF Sveriges koncept One Planet Plate*. Ansökningen öppnar den 22 april och den som vill delta har till och med den 28 april för att ansöka.

Länk till ansökan: www.max.confetti.events/maxburgarexperiment

*https://www.wwf.se/mat-och-jordbruk/one-planet-plate/#klimat-och-biologisk-mangfald


Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Media webbpanel (Sifopanelen) under perioden 12–16 februari 2024. Totalt intervjuades 1160 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Medias webbpanel (Sifopanelen).

Bilaga
Anser du att det bör finnas mer god snabbmat med lågt klimatavtryck?

 

Ja

53%

Nej

10%

Delvis

19%

Vet ej

18%