Max och Borås Stad överens om arenan

Luleå 2009-12-21 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32) Max erbjuder sig att stänga sin restaurang i Borås Arena under eventuella matchdagar för internationell fotboll. Därmed blir det inga konflikter med UEFA och Borås Stad kan konkurrera om internationella matcher i UEFA:s regi.
På grund av UEFA:s regler tillåts endast deras egna sponsorer att synas på UEFA-arrangemang. Det innebär att UEFA kräver att t.ex. Max inte serverar hamburgare under pågående internationella arrangemang. Trots att detta innebär ett avsevärt intäktsbortfall har Max idag erbjudit sig att stänga restaurangen i Borås Arena helt under matchdagar för UEFA-fotboll. Därmed kan staden, utan att hindras av UEFA:s sponsringsregler, konkurrera om internationell fotboll också fortsättningsvis.

Max och Borås Stad anser fortfarande att UEFA ställer orimliga krav på företag som sedan länge är etablerade vid fotbollsarenor. Sedan lång tid har Max, tillsammans med Borås Stad, försökt finna överenskommelser under t.ex. U21-EM, som innebär att restaurangerna kan hålla öppet under delar av matchdagarna, vilket helt avvisats av UEFA. För att överhuvudtaget göra det möjligt för Borås Arena att konkurrera om internationell fotboll har därför Max frivilligt erbjudit sig att stänga hela dagen under eventuella kommande matchdagar.

Från Borås Stad välkomnas beskedet.

- Det betyder mycket för staden att Max erbjuder sig att stänga för att rädda framtida fotbollsfester i Borås. Vi är mycket tacksamma för detta, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson. Max har verkligen gjort sitt yttersta för att finna en lösning och det är tråkigt att UEFA inte tidigare accepterat en kompromiss. Därför är det fint att Max tar detta steg utan krav på ersättning.

- Borås är en del av fotbolls-Sverige och vi ska självfallet vara med på banan när det gäller stora internationella evenemang. Det här gör det möjligt, konstaterar Kommunstyrelsens vice ordförande Ulf Olsson.

Genom dagens besked ökar möjligheten för Borås att arrangera matcher om Sverige får dam-EM 2013.

- Jag tycker fortfarande att UEFA gör fel när de vill stoppa den fria företagsamheten. Men det ska inte gå ut över boråsarna och andra västsvenskar. Därför stänger vi restaurangen helt de aktuella dagarna utan krav på ersättning, säger Richard Bergfors, VD för Max Hamburgerrestauranger.