Max får beröm för arbete mot antibiotikaresistens

Luleå 2016-03-23 08:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31)

Organisationen Sveriges konsumenter har granskat hur fyra snabbmatskedjor arbetar för minskad antibiotikaanvändning. Den svenska hamburgerkedjan Max utmärkte sig som bäst, medan de andra snabbmatskedjorna får kritik. 

I brev till McDonalds, Burger King, Subway och Max har Sveriges Konsumenter frågat snabbmatskedjorna hur de arbetar för att minska de globala hälsoriskerna kring ökad antibiotikaresistens. Tre av de fyra undersökta kedjorna kan göra mer, tycker organisationen. Max utmärker sig i positiv bemärkelse genom att endast använda sig av svenskt kött, fågel och bacon i alla svenska restauranger samt i Danmark.

– Antibiotika i djurhållningen är en mycket viktig fråga ur hållbarhetssynpunkt. Max är den enda rikstäckande hamburgerkedjan som bara serverar garanterat svenskt kött och fågel och det har vi gjort sedan starten. En viktig anledning är att svenska djur har lägst antibiotikaförbrukning inom EU, säger Christoffer Bergfors, Max Sverigechef.

Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, säger i ett pressmeddelande: ”Antibiotikaresistens är ett av de största hoten idag vi har mot mänskligheten. Resistenta bakterier dödar varje år minst 25 000 människor i Europa. Som stora säljare av köttprodukter har de internationella snabbmatskedjorna ett enormt ansvar och skulle kunna göra skillnad genom att ställa tuffa krav. Hos vissa finns höga ambitioner, andra verkar inte ha vaknat ännu vilket är djupt oroväckande”.

– Vi är glada över att frågan om ökad antibiotikaresistens nu får mer uppmärksamhet. En annan nyligen utkommen rapport från branschorganisationen Svenskt kött visar att kännedomen hos konsumenter ökat om att svenska bönder använder mindre antibiotika än uppfödare i andra EU-länder. Nu hoppas vi att ännu fler vill stötta de svenska bönderna, säger Christoffer Bergfors.

Läs mer om Sveriges konsumenters granskning här

Läs mer om Max mat här