Max deltar i forskningsprojekt om hållbar konsumtion

Luleå 2017-06-12 10:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, Mistra, ger 45 miljoner kronor till forskning om hållbar konsumtion. Forskningen kommer att ledas av Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och går under namnet ”Sustainable consumption – from niche to mainstream”. Max Burgers är partner och medfinansiär i projektet och företagets klimatomställning av menyn kommer vara en del av forskningsprojektet. 

Hållbar konsumtion är avgörande för att nå FN:s hållbarhetssmål. Flera företag ställer om sina erbjudanden för att underlätta för konsumenterna att ta mer hållbara köpbeslut. Syftet med det fyraåriga forskningsprojektet är få fler att börja konsumera hållbart

- Det här ger oss en unik möjlighet att tillsammans med offentliga aktörer, civilsamhället och näringslivet undersöka och testa lösningar för hållbar konsumtion. Därför har vi valt att samarbeta med partners som redan är med och driver på en omställning mot mer hållbar konsumtion, säger Åsa Svenfelt, Docent på avdelningen för Miljöstrategisk analys vid KTH. 

Forskningen fokuserar på områdena mat, möbler/hemtextilier och semestrande. Man vill utforska, prova och bidra till att möjliggöra lösningar och strategier för hållbar konsumtion. I programmet vill man sprida kunskap om hållbar konsumtion ur flera perspektiv. I projektet ingår företag som ICA, Oatly, Food for Progress, Max, IKEA, Hemtex, Stena Line och Vingresor. Hållbarhetsarbetet har varit en viktig faktor för Max framgång.

Redan 2003 införde Max en mängd hälsosamma menyalternativ med Delifresh-sortimentet. År 2008 började Max klimatmärka sin meny för att underlätta för gästerna att välja klimatsmart sedan dess har man tagit många steg för att minska klimatpåverkan av sin verksamhet. Ett stort steg var lanseringen av Green-familjen 2016. Med lanseringen visade Max att man kan konsumera hållbart utan att ge avkall på den goda smaken. 

- Som alla andra restauranger är vi en del av problemet men vill också vara en del av lösningen. Förra året fyrdubblade vi försäljningen av våra klimatsmarta gröna burgare. Det ska bli otroligt spännande att både få bidra till forskningen och göra det lättare för våra gäster att göra hållbara val. Förhoppningsvis kommer det också att bidra till att fler företag ställer om. Vi behöver tillföra oss själva och omvärlden vetenskapligt prövade metoder för att hållbar konsumtion ska gå från ett nischat konsumentbeteende till att nå det stora flertalet, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef Max Burgers. 

Genom att delta i projektet hoppas Max få hjälp i nå målet att varannan burgare som säljs 2022 ska vara klimatsmarta.