MAX byter till svensk Grilloumi® – med 50 procent lägre klimatpåverkan

2022-03-17 07:00 (Uppdaterad 2022-03-17 08:00)

Nu uppdaterar MAX sina halloumiburgare till svensk Grilloumi®. Grilloumin® produceras på mjölk från norrländska gårdar och har 50 procent lägre klimatpåverkan än den importerade halloumin.

- Vår nya Grilloumi® är gjord på komjölk och är därför lite mindre syrlig och har bra avvägd sälta som gör att smakupplevelsen blir grym. I stort är den lik halloumiburgaren i smaken, men det är i de små nyanserna skillnaderna framträder och jag är väldigt nöjd med resultatet. När det kommer till hållbarhet är skillnaderna desto större eftersom Grilloumi® har 50 procent mindre klimatpåverkan, säger Jonas Mårtensson, chefskock på MAX Burgers.

När MAX halloumiburgare lanserades i januari 2016 blev den snabbt en favorit bland gästerna. Det långa samarbetet med Fontana som leverantör av halloumi har lett fram till Grilloumin® som tillverkas hos Norrmejerier i Umeå. Klimatavtrycket på Grilloumi® motsvarar åtta kilo Co2e (koldioxidekvivalenter) per kilo Grilloumi®, vilket är minst 50 procent lägre än för halloumins 16–20 kilo Co2e per kilo. Det minskade klimatavtrycket kommer främst från att mjölkproduktionen i Sverige har lägre klimatpåverkan än på Cypern men också från kortare transporter. Själva Grilloumi®-burgaren, inklusive alla ingredienser, har ett klimatavtryck på 0,8 CO2e jämfört med Halloumiburgaren som har 1,2 CO2e.

Bytet till Grilloumi® innefattar samtliga av MAX burgare som samtidigt också får nya namn där halloumi byts ut till Grilloumi®. Även i dagligvaruhandeln senare i vår kommer MAX halloumiburgare bytas ut till Grilloumi®burgare.

- Jag tycker det är extra roligt när en burgare som finns på våra restauranger också lanseras ute i butik. Det ger fler möjligheten att utforska nya smaker och kombinationer. På MAX vill vi erbjuda gästen en stor valfrihet av goda burgare och genom att både servera i restaurang och lansera en grymt god Grilloumi® i butik hoppas jag att fler väljer gröna alternativ; det blir burgare som både smakar och gör gott, säger Jonas Mårtensson.

I samband med bytet till Grilloumi® lanseras också Grand Deluxe Pepper Jack ’n’ Chili, Lyxshake Hallon & Lakrits och Lyxshake Äppelpaj, Cheese 'n Chili fries. Burgaren serveras på ett sesambröd med picklad röd chili, Pepper Jack-ost, gul lök, isbergssallad och chilimajonnäs med svenskt nötkött, svensk Grilloumi® eller Delifresh Plant Beef. På nötköttsburgarna serveras också bacon. Lyxshake Hallon & Lakrits och Lyxshake Äppelpaj, Cheese 'n Chili fries och burgarna finns kvar på menyn fram till 18 maj 2022.