Konsumentminister vill ha ursprungsmärkning

Stockholm 2017-05-17 13:30 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31)

På tisdagen den 16 maj besökte finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund på Max restaurang i Birsta utanför Sundsvall. Under besöket hann Per Bolund både med att praktisera i köket och samtala med Max Informations- och hållbarhetschef, Kaj Török, om ursprungsmärkning av kött på restauranger och strategier för hållbar konsumtion. 

– Med ursprungsmärkning av kött på restauranger är det lättare för oss konsumenter att veta vad vi äter. Restauranger som Max är inspirerande. Här tas ansvar för att göra så lite avtryck på klimatet som möjligt, med svenskt kött, gröna burgare och 100 % klimatkompensation, sade finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund.

Matens ursprung är viktig för många konsumenter och märkningen är ett svar på ökad efterfrågan av svenskproducerad mat. Målet är att stärka hela livsmedelskedjan och utveckla svensk matproduktion. Våren 2016 ändrades kraven av märkning och Max var den första rikstäckande snabbmatskedjan som anslöt sig till märkningen ”Från Sverige”. Produkter som märks med ”Kött från Sverige” ska innehålla 100 % svenskt kött.

– Vår kostnad är cirka 50 miljoner kronor mer per år för svenskt kött jämfört med kött från EU, men vi ser det som en långsiktig investering i hög kvalitet, ett starkt djurskydd, en lägre klimatpåverkan och EU:s lägsta antibiotikaanvändning. Dessutom bidrar det till en levande svensk landsbygd, sade Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max.

Förutom ursprungsmärkningen så uppmärksammade ministern den klimatmärkning Max gör av menyn.

– Hållbar konsumtion handlar bland annat om att göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmart mat. Max märkning av koldioxidutsläpp visar konsumenten vägen till mer medvetna och hållbara val, sade Per Bolund.