Fem heta burgare tävlar i Hamburger-SM

Luleå 2013-05-28 11:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:32)

Det drar ihop sig till final i Hamburger-SM 2013. Gemensamt för de fem burgare som tävlar om juryns gunst den 5 juni är att de alla har en eller flera starka smaksättare. Bland ingredienserna finns även inslag som syltad rödlök, västerbottenost och tryffelbearnaise.

–  Det märks tydligt att hamburgerintresset i Sverige är rekordstort. Vi har fått väldigt många bra burgarrecept och de som nu går till final är alla riktigt läckra burgare, säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max. 

Årets upplaga av Hamburger-SM är den sjunde sedan starten 2007 och i år har rekordmånga recept skickats in. De flera hundra bidragen har nu utvärderats och de mest intressanta har dessutom provlagats av Max egen chefskock Jonas Mårtensson.  Han lämnar nu över fem burgare för juryn att bedöma.

–   Som alltid blir jag imponerad av kreativiteten hos alla hemmakockar. Det ska bli riktigt spännande och gott att provsmaka alla finalisternas hamburgare, säger Christoffer Bergfors, juryordförande och vice vd på Max.

De fem finalburgarna kommer att bedömas av juryn som bestående av stjärnkocken Tommy Myllymäki; skribenten och kokboksförfattaren Jonas Cramby; Sigrid Bárány, vinnare av Sveriges Mästerkock 2012 och Christoffer Bergfors, vice vd på Max.

De fem finalisterna:

 • Frisco Tryffel de Luxe - Tävlande: Denniz Karlsson, Helsingborg
  Ingredienser: Bacon, Pepper Jack-ost, rödlök, tomat, isbergssallad och tryffelbearnaise, Grand de Luxe - kött och Friscobröd
 • Max Norrskenspärla - Tävlande: Jonas Nilsson, Luleå
  Ingredienser: Västerbottenost, friterad rödlök, chilibearnaise, isbergssallad, tomat, Grand de Luxe-kött och Friscobröd.
 • Great shark! - Tävlande: Johan Dahlström, Bottnaryd
  Ingredienser: Färsk jalapeño, bacon, chili-cheese ost med en dressing som innehåller majonnäs, mild senap och tabasco, Grand de Luxe - kött och Friscobröd.
 • Texas meets Frisco - Tävlande: Fabian Cervin, Stockholm
  Ingredienser: Hemlagad texas no bean chili, cheddarost, syltad jalapeño och syltad rödlök, guacamole, Grand de Luxe - kött och Friscobröd.
 • Burger of Love - Tävlande: Jens Drugge, Stockholm
  Ingredienser: Ölbrässerad jalapeño och silverlök, bifftomat, romansallad, gruyèreost, inlagd gurka, vitlök & dijonsenapsdressing enligt eget recept, Grand de Luxe -kött och Friscobröd.

Tävlingen avgörs den 5:e juni då de tävlande tillagar sina burgare för juryn på stora scenen i Kungsträdgården i samband med Smaka på Stockholm. Temat för årets Hamburger-SM är Frisco då det är fem år sedan brödet lanserades i butik. Läs mer om tävlingen på Hamburger-sm.se.