Danskar föredrar burgare utan rött kött

2023-07-03 13:20 (Uppdaterad 2023-07-03 13:26)

Idag släpper MAX sin hållbarhetsrapport för 2022. Klimatpåverkan per omsatt krona fortsatte att minska för nionde året i rad och andelen förpackningar av förnybart material ökade till 94 %. Målet om ”varannan såld måltid utan rött kött” uppnåddes i Danmark men för Sverige, Norge och Polen saknas fortfarande några procentenheter.

MAX minskar hela sin värdekedjas klimatpåverkan per omsatt krona för nionde året i rad. Enligt beräkningar från World Resources Institute som kom under 2022 har MAX också tillsammans med sina gästers menyval minskat matens utsläpp med 30 procent per 1000 kcal mellan 2015 och 2021. Denna minskning på 5 procent per år för matproduktion är något snabbare än MAX egna mål om 4 procent per år som de bedömer är i linje med FN:s 1,5-gradersmålet från Paris.

- Ett stort tack till våra gäster som fortsätter välja goda burgare med låg klimatpåverkan och till alla våra medarbetare på restaurangerna som lagar dem. Tillsammans har ni minskat matens klimatpåverkan med 30 procent per 1 000 kilokalorier på 6 år. Jag känner inte till någon restaurangkedja i världen som gjort en snabbare klimatomställning, säger Kaj Török, hållbarhetschef på MAX Burgers.

Förra året i april förnyades MAX kycklingmeny kraftigt och det har hjälpt restaurangkedjan att komma närmare målet om att varannan måltid ska vara något annat än rött kött. I Sverige låg siffran på 45 procent under 2022 men i Danmark hamnade man på hela 51 %.

- Det var vår största satsning på kyckling någonsin. Vi lade ner mycket tid på smak och konsistens och hittade till sist en perfekt frasig panering och saftig kycklingfilé. Under 2022 ökade kycklingförsäljningen med 56 % vilket blev ett kvitto på att vi verkligen lyckats med smaken, säger Jonas Mårtensson som är chefskock på MAX Burgers.

I och med bytet till nya förpackningar som skett successivt under 2022, och som fortsätter 2023, ökar andelen förnybart material till hela 94 %. Siffran kan jämföras med 2021 då den låg på 86 %. Med de nya förpackningarna har man också tagit ett nytt designgrepp.

Du kan läsa rapporten i sin helhet här! 

MAX hållbarhetsår 2022 i korthet:

  1. Försäljningen av andelen måltider utan rött kött har under 2022 fortsatt öka till 44 procent jämfört med 41 procent 2021.
  2. Enligt World Resources Institute har matens utsläpp på MAX minskat med 30 procent per 1 000 kcal mellan 2015 och 2021. Klimatpåverkan per omsatt krona fortsatte att minska för 9:e året i rad. Totalt ökar utsläppen i och med att MAX totala försäljning fortsätter att öka men de minskar per såld kalori.
  3. Sedan 2008 har MAX planterat cirka 3,4 miljoner certifierade träd i tropikerna som binder koldioxid från atmosfären när de växer. Det motsvarar en yta på cirka 10 000 fotbollsplaner, eller som att ta bort 450 000 fossildrivna bilar från vägarna på ett år.
  4. Andelen sockerfri läsk fortsatte öka till 42 procent (38 procent 2021).
  5. Samarbetet med Samhall som handlar om städning och att främja mångfald på arbetsplatserna fortsätter.
  6. Sedan 2006 har 7-10 procent av MAX årliga nettovinst fördelats till fattigdomsbekämpning och 2009 bildades stiftelsen Rättvis Fördelning. Hittills har 377 miljoner kronor före skatt avsatts från MAX till stiftelsen Rättvis Fördelning.
  7. MAX i Polen anställde 36 ukrainska flyktingar som en del av sitt ansvarsarbete.
  8. Under året har antalet restauranger med laddstationer för elbilar ökat till 35 och våra gäster laddade sammanlagt 8,4 miljoner kWh vilket motsvarar 1164 varv runt jorden.
  9. MAX vann ”Sveriges grönaste varumärke” i sin bransch för 13:e året i rad.
  10. MAX vann ”Sustainable Brand Index” i sin bransch for 13:e året i rad.