Curt Bergfors har somnat in

2022-05-09 06:00 (Uppdaterad 2022-05-09 06:21)

Det är med stor sorg vi meddelar att Curt Bergfors, MAX grundare, huvudägare och arbetande styrelseordförande, har somnat in den 8 maj 2022 med den närmaste familjen vid sin sida. Han efterlämnar hustru, fyra barn, barnbarn samt övrig släkt och vänner. Curts visionära idé- och kunskapsrikedom har präglat MAX utveckling och tillväxt under företagets hela historia. Hans engagemang inom samhällsfrågor och hållbarhet har också fått effekter långt utanför företaget och Sveriges gränser.

- Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt. Han var också en mycket omtyckt och uppskattad ledare och föregångare inom näringslivet. Vi känner honom som en stark visionär, entreprenör och filantrop. Jag talar för oss alla i familjen att han lämnar ett outsägligt stort tomrum efter sig och vi vet att vi delar den känslan med Curts alla vänner, medarbetare på MAX och i de stiftelser som han grundade och engagerade sig i, säger Richard Bergfors, koncernchef och VD för MAX.

Curt Bergfors föddes den 27 februari 1949. Redan som 19-åring öppnade han och hans sambo Britta Fredriksson (f.d. Andersson) sin första grillservering i Gällivare. Datumet var den 14 juni 1968 och restaurangkedjan MAX började sin historia. Curts passion, entreprenörsanda, drivkraft samt hans genuina engagemang för hållbarhet; hälsa, rättvisa och miljö, satte den höga nivån av innovation och utveckling som genomsyrar MAX som företag. År 2002 tillträdde Curts äldsta söner; Richard och Christoffer Bergfors, som VD respektive vice VD för företaget. Även den yngsta sonen Wilhelm Bergfors är idag aktiv i företaget och ledamot i styrelsen. Curt var arbetande styrelseordförande och i allra högsta grad en lysande och tongivande ledstjärna i familjeföretaget MAX fram till sin bortgång.

Av respekt för familjens sorg undanbes intervjuförfrågningar.

Marita Wengelin, kommunikationschef MAX Burgers

Mobil: 46 (0)70 365 79 89 Mejl: marita.wengelin@max.se

 

Sammanfattande historik över Curt Bergfors yrkesbana:

Curt Bergfors föddes den 27 februari 1949 i en gruvarbetarfamilj i Gällivare, Lappland. Han var tidigt en entreprenör och ville redan i tonåren starta eget företag och satte även ett mål att ha medel för att ta ansvar och stötta utsatta människor och områden. Ett jobb i tonåren var på den då berömda Prestogrillen på Lidingö där han fick kunskaper om restaurangbranschen.

 

Den 14 juni 1968 öppnade en 19-årig Curt Bergfors och hans sambo Britta Fredriksson (f.d. Andersson) sin första grill, 17 kvadratmeter i hörnet av Uno-X-macken i Gällivare. 1970 öppnade de ytterligare en Uno-X-grill, nu i Skellefteå: ”Krysset” i folkmun. 1971 var det dags för Luleå. I samband med öppningen i Luleå ändrades namnet på alla enheterna till MAX efter Curts smeknamn. Sveriges första hamburgerkedja var född. När restaurangen i Piteå nyöppnade med Drive Thru 1980 var MAX först i Europa med att låta gästerna beställa från bilen. 1982 expanderade kedjan utanför Norrbotten och öppnade på Drottninggatan i Stockholm.

 

Under 1980- och 90-talen satsade Curt Bergfors som sann entreprenör vidare och gav sig även in i en rad sidoprojekt som Drugstore & Deli, solarium, butikskedja för videouthyrning, gourmetkrogen Le Bistro Petit Maxim och stor hotell-, restaurang- och nöjesverksamhet i Luleå i form av MAX Hotell, Luleå Stads Hotell och SAS Luleå Hotell med tillhörande restauranger, brasseri, barer och nattklubbar.  

 

År 2000 avyttrades hotell- och restaurangverksamheterna, för att satsa på huvudnäringen och 2001 öppnades åtta nya MAX-restauranger på ett år. Kedjan var nu rikstäckande. 2002 tillträdde Richard Bergfors som företagets nionde VD och Christoffer Bergfors som vice VD. Curt fortsatte då sitt arbete som arbetande styrelseordförande med en stark önskan att MAX ska förbli ett familjeföretag i minst fem generationer till. Sedan några år tillbaka är även sonen Wilhelm Bergfors aktiv i företaget, bland annat som styrelseledamot.

 

Curts entreprenörsanda, drivkraft och engagemang för hållbarhet; hälsa, rättvisa och miljö, har satt nivån på innovation och utveckling för MAX som företag. Ett av många exempel är MAX mest framgångsrika lansering någonsin; satsningen med växtbaserade och lakto-ovo-vegetariska burgare, ”Green-familjen” i januari 2016 och de fortsatta insatserna i klimatarbetet ledde bland annat fram till mottagandet av FN:s klimatkonventions pris Global Climate Action Award i december 2019.

 

Hans starka övertygelser har även lett till en lång tradition av samhällsengagemang som en del av MAX men också utanför företaget. Från 2006 beslutade Curt att en del av MAX nettovinst skulle fördelas till projekt i utvecklingsländer. 2009 bildades Stiftelsen Rättvis Fördelning. Stiftelsen äger 9 procent preferensaktier i bolaget för att säkerställa att 7-10 procent av den årliga vinsten går till just en rättvis fördelning till behövande människor runtom i världen.

 

I juni 2019 mottog Curt Bergfors H.M. Konungens medalj av den 8:e storleken i Serafimerordens band för hans betydande insatser inom svenskt näringsliv.

 

Den 30 augusti 2019 instiftade han Curt Bergfors Foundation med kapital från privata tillgångar. 2020 delade fem pristagare på fyra priser på 1 miljon US dollar och från och med 2021 får två vinnare 2 miljoner US dollar var. Stiftelsen arbetar för att aktivt stödja omställningen av det globala matsystemet i hållbar riktning genom forskningsbidrag, utmärkelser och informationsinsatser. Merparten av aktiviteterna tar sin utgångspunkt i Food Planet Prize, Prize som idag är världens största miljöpris, men inkluderar också en tioårig professur inom hållbara livsmedelssystem vid Stockholms universitet.