Bingo Rimér semifinalist i Hamburger-SM

Luleå 2007-06-12 00:00 (Uppdaterad 2019-12-11 20:33) 10 bidrag går vidare till semifinal i Sveriges första Hamburger-SM. En oväntad semifinalist är Bingo Rimér som kvalificerade sig med en GI-influerad Bingo-Burgare (se bild). Övriga recept som föll chefskocken Jonas Mårtensson på läppen innehöll bland annat lyxig ost, en innovativ morotsdressing och en lökdressing gjord på fem olika lökar.
- Vi är positivt överraskade över recepten vi fick in. Otroliga smakblandningar och kul att se att svenskarna är duktiga på att hitta hälsosamma, goda alternativ till en traditionell hamburgare, säger Jonas Mårtensson, chefskock på Max hamburgerrestauranger.

Temat för Hamburger-SM är spännande smaker. Cirka 200 personer från hela landet har skickat in sina bästa recept. Recepten innehåller allt från lyxiga ostar som Gruyère till annorlunda morotsdressingar och heta kryddor. Nu provlagas alla de vinnande bidragen av Max chefskock som utser fem finalister. Juryn har också tittat speciellt på kvalitet i råvarorna samt att det finns ett hälsotänkande i hela måltiden.

- Jag älskar verkligen hamburgare och har satsat på en stor, nyttig burgare med ägg, mycket kött och nyttigt bröd. Får se om det räcker till final, säger Bingo Rimér.

Här är semifinalisterna och karaktären för deras burgare:
- Maria Björkenborn, Överum - Italian style burger
- Tommy Isaksson, Järfälla - Max Morot (morotsdressing)
- Jakob Hellström, Stockholm - Jolinare med Gruyère-ost
- Marie Wall, Ängelholm - Getost och Balsamico-burgare
- Mikaela Claesson, Falkenberg - Mexican Burger
- Anna Karin Westlin, Umeå - Orientburgare
- Terese Forsnacke, Linköping - Lök och Keso-burgare
- Linn Isberg, Gävle - Västerbottensburgare
- Lars Kastås, Sundbyberg - Burgare med Lökdressing
- Bingo Rimér, Stockholm - GI-influerad Bingo-Burgare

Bingo Rimérs recept:
Fullkornsbröd. 150 gr nötfärs. Sallad, rivna morötter, tomat, lök, bostongurka, stekt ägg, stekt skinka, dressing. Se även bild.

Jakob Hellströms recept Jolinare (döpt efter dottern)
Fullkornsbröd. Nötfärs, sparris, gruyère och pepparrotscreme samt bröd. Forma färsen till en stor boll och platta till. Stek på hög värme i nästan brynt smör. Vänd, peppra och täck med gruyère-ost . Burgaren ska vara blodig, annars får man ta blandfärs som bindmedel. Håll burgaren varm i ugn när du fräser tunna sparrisar, salta med havssalt. Lägg burgaren på bottenbrödet, rada upp sparrisarna heta ovanpå så att de fastnar i osten. Lägg på en stor klick creme fraiche med riven pepparrot efter smak.

Den 27 juni avgörs Hamburger-SM i Stockholm. Vinnarburgaren prövas även för att kunna tas in i Max ordinarie sortiment eller som ett kampanjerbjudande. Förstapriset är en resa för två till New York och en måltid på legendariska Peter Lugers Steak House.