300 000 barnböcker i Maxboxen sprider läsglädje

Luleå 2017-11-01 08:30 (Uppdaterad 2019-12-11 20:31) Under november månad kommer 300 000 barn få stifta bekantskap med barnbokskaraktärerna Benny Brun, Tove, Nils och Maja eller Milda och Malte. Fyra böcker från B. Wahlströms alternerar som gåvobok i Maxboxen.

– Att upptäcka, känna igen sig, fundera, skratta och utvecklas genom läsandet är inte bara en gåva till barnen, utan också till mig som förälder som får vara med i lässtunden. 650 000 böcker kommer MAX dela ut totalt under 2017 och det känns fantastiskt att kunna bidra med så mycket läsglädje, säger Christoffer Bergfors, vice VD och Sverigechef på MAX.

Barnböcker har varit en återkommande gåva i Maxboxen sedan många år och det är sjunde gången MAX och B. Wahlströms samarbetar som en del av förlagets satsning ”Läsglädje”. Projektet i sin helhet sjösattes 2013 och sedan 2014 är MAX en engagerad samarbetspartner. Under de senaste fyra åren har cirka 2,5 miljoner böcker delats ut via Maxboxen för att uppmuntra till läsning och upptäckarlust för barn och unga.

Höstens samarbete inleds i samband med Läslovet (tidigare höstlovet), ett brett läsfrämjande samarbete genom Läsrörelsen med elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. 

För att inspirera till barns läsande har MAX i samarbete med podcasten ”Kära barn” gjort ett specialavsnitt ”Nu läser vi bara!” samt spelat in korta inspirationsfilmer tillsammans med Ewa Christina Johansson och Magnus Carlsson, två av höstens författare. Filmerna kommer att publiceras i MAX och B. Wahlströms sociala kanaler under november.

– Jag tycker det är mycket roligt att fler barn får möjlighet att lära känna syskonen Malte och Milda och deras moster i spökhuset! Jag hoppas så klart att de kommer att tycka det är lika spännande att läsa om spökena som jag tycker att det har varit spännande att skriva om dem, säger Ewa Christina Johansson. 

– Många barn har redan mött Benny Brun, på TV eller på film. Hoppas att de också gillar honom i bokform. Själv gillar i alla fall Benny Brun att vara bok, säger Magnus Carlsson, som också medverkar i en av filmerna. 

I november delas följande böcker ut på MAX:”Nils och Maja på badhuset”, av Christina Lindström och Ingrid Flygare samt ”Fasor och fladdermöss” av Ewa Christina Johansson och Jonna Björnstjerna (de två första veckorna i november). ”Bäbis - Benny Brun och hans överläppsfjun” av Magnus Carlsson samt ”Hundtjuven”, av Suzanne Mortensen och Lisa Moroni (de två sista veckorna i november).