Det obegripliga kösystemet

Idag är Krysset en restaurang som du går in i. Du går fram till en disk där du berättar vad du vill ha. Men under flera år så var Krysset ett hål i väggen – ett klassiskt hamburgarhak. Krysset hade även ett fullständigt obegripligt kösystem under de åren.

Du gick fram till luckan, beställde och sedan klev du tillbaka ett par steg. Utanför luckan stod öar av människor som väntade på deras beställningar. Det viktiga var utropet. När personalen dök upp i luckan bestämdes ordningen: en titt, en blick och en nick sedan hämtades maten. Endast nybörjare stod och hängde framför luckan i väntan på maten. Rutinerade besökare visste att det var små, nästan omärkbara signaler som bestämde kösystemet.

Hur den oskrivna regeln om att inte hänga framför luckan uppstod är oklart. Här i Skellefteå har vi regler och vid Krysset följer vi de reglerna. Stör inte de som jobbar och stör inte kösystemet. När din mat ropas ut så tittar du dig omkring, kollar om någon annan reagerar och sedan är det upp till er att avgöra turordningen.

Så var det, åtminstone tills Krysset brann ner 2016.