ST:patricks day Plant Beef burger

Om det är något vi kan så är det gröna burgare! Här är en grön specialare.

Ingredienser

För 4 personer

Spenatbröd (10 st)

150 g fryst spenat, tinat och väl avrunnen

25 g jäst

2,5 dl vatten, fingervarmt

2 msk olivolja

1 tsk salt

4 msk svarta sesamfrön

Ärthummus:

250 g gröna ärtor

1 vitlöksklyfta, riven

4 msk olivolja

1 msk tahini

2 tsk citronsaft

1 krm citronzest

salt och peppar efter smak

Grillade grönsaker:

1 zucchini

1 aubergine

1 rödlök

4 msk olivolja

4 sparrisar

salt och peppar

Till servering:

1 strimlad rödbeta

1 dl mangoldskott

2 dl grönkål, repad

1 dl harsyra

4 st Delifresh Plant beef 

4 msk vegansk majonnäs

Tillagning - Gör så här

Spenatbröd

Smula jästen i en bunke och rör ned det fingervarma vattnet tills jästen löst upp sig. Rör ned spenat, mjöl, salt och olivolja och arbeta degen i tio minuter för hand eller fem minuter i maskin. Sätt ugnen på 225 C°. Täck bunken och låt jäsa i 30 minuter. Lägg degen på mjölat bakbord och skär upp degen i tio bitar. Forma dem till bollar, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.

Pensla med vatten och strö över de svarta sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Tag ut bröden och låt svalna. Frys in bröden du inte använder!

Ärthummus

Tina ärtorna och lägg i en skål tillsammans med vitlök, tahini, citronsaft, salt och peppar. Mixa till en slät röra. Tillsätt lite vatten ifall smeten blir för tjock. Blanda ned olivolja och citronzest och smaka av.

Grillade grönsaker

Skiva zucchini, rödlök och aubergine i ca 0,5 cm tjocka skivor. Dela sparrisarna. Pensla grönsakerna med olivolja. Värm en grillpanna och grilla de oljade grönsakerna på hög värme tills de blivit genomstekta och fått fina ränder. Salta och peppra.

Dela fyra bröd och rosta dem lätt. Stek Delifresh Plant beef enligt anvisningar på paketet. Placera dina goda, gröna ingredienser mellan bröden och toppa med majonnäs.

Servera och njut.