Vegomonsterburgare

Friscobröd, halloumi, portabellosvamp, basilikadressing, karamelisserad rödlök, signerat @vegokak

Ingredienser

4 stycken

Karamelliserad rödlök
2 rödlökar
1-2 msk olja
1 msk rödvinsvinäger
1 msk socker

Dressing
1 kruka basilika
0,5-1 kruka gräslök
1 salladslök
1 msk kapris
1 msk vitvinsvinäger
1 dl majonnäs

Vitlöksbakad portabellosvamp
4 portabellosvampar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja

Ölfriterad halloumiburgare
1 paket halloumiburgare/200 g marinerad tofu
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl eller bubbelvatten
2 dl neutral olja at fritera i, raps eller jordnöt

Tillbehör
Tomat
Gurka
Krispsallad
4 friscobröd

MAX-produkter

  • Friscobröd

Tillagning - Gör så här

Börja med att sätta på ugnen på 200 grader till svampen.

Rödlök
Skiva rödlök fint och stek på medelhög värme i olja utan att den bränns under sporadisk omrörning i ungefär 10 minuter. Strö över socker och häll i vinäger. Koka bort vätskan, smaka av och ställ åt sidan.

Dressing
Plocka basilikabladen, hacka gräslök och salladslök grovt. Ha i basilika, gräslök, salladslök, kapris och vitvinsvinäger och majonnäs i en behållare med höga kanter. Mixa med stavmixer.

Tillbehör
Skär upp gurka, tomat, skölj och plocka salladsblad.

Svampen
Plocka bort hatten på svampen och skär gärna av lite av rundningen på toppen av svamphatten, så att den blir stabilare när den ligger ner. Pensla med lite olja. Kör in i ugnen på en plåt med bakplåtspapper i 10 minuter. Blanda ner pressad vitlök i den kvarblivna oljan. Ta ut svampen och pensla den med vitlök och kör in i ugnen 5 minuter till. Salta och peppra.

Halloumiburgare
Blanda mjöl med bakpulver. Vispa ner öl/vatten tills det blir en jämn smet. Häll ut panko på en platt tallrik. Skär halloumin i 4 lika stora bitar. Doppa halloumin i smeten, låt den rinna av något och vänd sen skivorna i panko.

Hetta upp oljan i en liten stekpanna. Den är tillräckligt varm när en liten droppe smet direkt blir gyllene. Lägg försiktigt i två halloumiburgare i taget. Vänd försiktigt efter ungefär 1 minut och passa så att burgarna inte bränns. Dom är klara när dom är gyllene på båda sidorna. Upprepa med resten av halloumin.

Ät direkt i friscobröd tillsammans med dressingen, rödlöken, svampen och grönsakerna.
(Till den som har brottom i köket: skippa svampen och byt ut dressingen mot MAX Green & garlic-dressing. Rödlöken går att förbereda och förvara i kylen dagen innan)

Receptet är skapat av vegokak - du hittar henne här.