MAX 50 år - Sverige äldsta och mest omtyckta burgarkedja

Pljeskavica i lepinja

Wraps, kycklingburgare, ajvar, majonnäs, lök, sallad, signerat @lesscarbs

Ingredienser

Bröd

Vitkål-och halloumiwraps eller pitabröd av valfritt slag

Kött (fisk/kyckling/veg)

MAX Delifresh kycklingburgare
MAX Halloumiburgare

Tillbehör

Till 4 personer
4 vitkål- och halloumiwraps, eller pitabröd/flatbröd av valfritt slag
1 paket MAX Delifresh kycklingburgare
1 sats hemmagjord ajvar
1 burk MAX majonnäs
1-2 gula lökar i skivor
Valfri mängd krispig sallad

1. Halloumi- och vitkålswraps
300 gram grovt hackad rå viktål
1/1 paket MAX halloumiburgare (120 gram)
1 ägg
4 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1/1 tsk salt

2. Hemmagjord ajvar
1 stor aubergine
2 stora röda paprikor
2 msk olivolja
1 stor vitlöksklyfta
Valfri mängd röd chili (kan även uteslutas)
Salt och peppear efter smak

Dressing

MAX Majonnäs

Tillagning - gör så här

Börja med halloumi- och vitkålswrapsen om du väljer att göra egna bröd. Följ sedan receptet för ajvaren. Stek burgaren i olja på medelstark värme, djupfryst ca 3 min per sida, tinad ca 2 min per sida. Eller ännu hellre, grilla 2-3 min på varje sida. Lägg burgaren i wrapen och toppa med sallad, ajvar, lök och majonnäs

Halloumi- och vitkålswraps
1. Koka vitkålen i ordentligt saltat vatten tills den blir mjuk, det tar ca 15-18 minuter.
2. Riv under tiden halloumin grovt med ett rivjärn.
3. Häll av allt vatten du kan så kålen blir så torr som möjligt.
4. Lägg kålen tillsammans med övriga ingredienser i en mixerbehållare och stavmixa helt slätt.
5. Låt stå och svälla 5-10 minuter.
6. Sätt ugnen på 180 grader.
7. Dela upp degen med fuktiga händer till 4-6 lika stora delar.
8. Tryck ut wrapsen, gärna till en mer oval form på 2 plåtar med bakplåtspapper på. Det är viktigt med fuktiga händer hela tiden så degen blir smidigare att hantera.
9. Grädda 15-18 minuter tills wrapsen får fin färg.
10. Låt stå några minuter innan du lossar från bakplåtspappret, om de skulle sitta "för hårt" kan du fukta en handduk och gnida på bakplåtspappret. Då bildas ånga och brödet släpper lättare. Låt svalna på en handduk.
11. Bröden går bra att frysa.

Hemmagjord ajvar
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Dela auberginen i två på längden. Lägg dem med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
3. Dela och kärna ur paprikan, lägg bitarna på samma plåt.
4. Sätt in i ugnen och låt stå tills paprikaskalet är svart, det brukar ta 15-20 minuter.
5. Lägg en ren handduk över grönsakerna så de ångar av, dra sedan av skalet från paprikan och auberginen. Använd en sked om det underlättar.
6. Kör sedan paprikan och auberginen i en matberedare till en slät massa.
7. Lägg sedan över allt i en liten kastrull och tillsätt 2 msk olivolja, vitlök och valfri mängd chili, salt och peppar.
8. Låt koka ihop till en tjockare kräm, ca 15 minuter på svag värme. Låt svalna.

Tips
1. Du kan använda ångade kålblad istället för bröd
2. Du kan göra det ännu enklare för dig genom att köpa färdig ajvar på burk.
3. Känns löken väldigt stark? Testa att lägga den i lite vatten med en gnutta vinäger och salt i ca 30 minuter. Då drar du ut det skarpa i löken och den smakar friskare.

Receptet är skapat av lesscarbs - du hittar henne här.