MAX 50 år - Sverige äldsta och mest omtyckta burgarkedja

Norrländsk älgburgare med rökig majo

Frisco toast, ölkokt lök, kantareller, älg- & nötfärs, ost och rökt majonnäs, signerat @innovativgastronomi

Ingredienser

Bröd

Frisco Hot Melt Toast

Kött (fisk/kyckling/veg)

Älg- & nötfärs

Tillbehör

8 skivor frisco hot melt toast
4 salladsblad
200g kantareller, rensade
8 skivor ost
1 paket bacon

Burgare
400g högrevsfärs
200g älgfärs
1 tsk salt
½ tsk grovmalen svartpeppar
2 msk smör

Ölkokt lök
6 st medelstora schalottenlökar
1 msk smör
1 tsk olja
1 tsk råsocker
1 tsk worcestershiresås
2 kvistar färsk timjan, finhackade
1,5 dl mörk öl
1 krm salt

Rökig majonnäs
3 dl majonnäs
½ tsk rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm tabasco

Dressing

Rökig majonnäs

Tillagning - gör så här

Börja med att blanda nöt- och älgfärs med salt och grovmalen svartpeppar. Väg upp och forma 150g stora burgare. Ställ åt sidan.

Skala och strimla schalottenlök. Fräs sedan löken i en panna med smör och olja. När löken mjuknat lite häller du på råsocker. Stek ett par minuter till och tillsätt sedan worcestershiresås, mörk öl och timjan.

Låt koka ihop tills nästan ingen vätska återstår, smaka av med salt och ställ åt sidan.

Blanda alla ingredienser till den rökiga majonnäsen och ställ den sedan i kylen. Se även till att skölja fyra stycken salladsblad och att kantarellerna är rensade.

Nu är det dags att börja montera burgaren. Värm en stekpanna på medelhög värme och rosta bröden lätt på båda sidor. Lägg sedan i en klick smör i stekpannan och stek burgarna till önskad stekgrad. Lägg två skivor ost på varje burgare som får smälta. Lägg hamburgarna åt sidan och stek kantareller och bacon i samma panna.

Bygg sedan burgaren med ett bröd i botten, en klick rökig majonnäs, salladsblad, burgare, ölkokt lök, bacon och kantareller. Toppa med ett till bröd. Servera gärna burgaren med coleslaw. Njut!

Innovativgastronomi är ett Instagramkonto fokuserat på nordiska råvarar. Kontot drivs av Alexander Sundqvist som även driver siten Innovativgastronimi.