MAX 50 år - Sverige äldsta och mest omtyckta burgarkedja

Vegansk kantarell- och surkålstoast

Frisco toast, kantareller, surkål, rödlök och timjan, signerat @vegokak

Ingredienser

Bröd

Frisco Hot Melt Toast

Kött (fisk/kyckling/veg)

-

Tillbehör

4 skivor Frisco Hot Melt Toast
200 g (minst) kantareller och/eller trattisar
4 timjankvistar, persilja eller gräslök
1 dl surkål
0,5 rödlök
Flytande margarin, veganskt

Vegansk majonnäs (recept från KIT)
3 msk vatten från en tetra kikärtor
10 st kokta kikärtor
2 tsk dijon
0,5 msk citronjuice
1,5 dl neutral rapsolja

Förenklingstips: byt ut hemmagjord majonnäs mot 0,5 dl färdig vegansk majonnäs.

Tofu 125 g fast tofu
3 msk kinesisk soja
1,5 tsk sesamolja
1 msk neutral vegetabilisk olja
0,5 tsk liquid smoke

Förenklingstips: byt ut tofun mot 2-4 st färdiga veganska rökta rutor (finns bland de vegetariska mackpåläggen i välsorterade butiker).

Dressing

Majonnäs

Tillagning - gör så här

Lägg först tofun i marinaden. Gör sen majonnäsen och blanda till surkålsmajonnäsen. Stek tofun och svampen parallellt. Avsluta med att steka bröden i svampstekpannan.

Tofu:
Skär tofun i så tunna skivor som det bara går. Blanda soja, sesamolja, olja och liquid smoke i en skål.

Doppa alla bitarna i marinaden och lägg på en platt tallriken. Häll över marinaden som blir kvar och låt stå i kylen minst 15 min, gärna längre.

Plocka ut tofuskivorna och stek dom på högsta värme, ca 5 minuter på varje sida eller tills bitarna får fin färg. Ställ åt sidan och häll eventuellt över marinaden som är kvar.

Majonnäs:
Stavmixra kikärtsvatten, kikärtor, dijonsenap och citronjuice i en behållare med höga kanter i någon minut.

För över oljan till en behållare med hällpip, så att det enkelt går att hälla med ena handen och stavmixra med den andra.

Droppa försiiiktigt i oljan i den första behållaren med kikärtsblandningen, samtidigt som mixern är igång. För mig tog det 10 minuter att hälla i 1,5 dl olja. Om det går för fort kommer majonnäsen inte bli tjock och härlig.

Surkålsmajonnäs:
Blanda 1 dl surkål med 0,5 dl majonnäs.

Svamp:
Rensa svamp, dela i mindre bitar och stek ur vätskan på hög värme i en stor stekpanna. Tillsätt minst 1 msk margarin när vätskan har kokat bort. Sänk värmen och kör i någon minut till.

Ta av från plattan och tillsätt repade timjankvistar. Smaka av med salt och peppar.

Bröd:
Hetta upp ca 2 msk margarin och lägg i 2 brödskivor åt gången. Stek så att bröden får en krispig, smörig yta och färg på båda sidorna. Bränn inte bröden! Dom är klara på under en minut.

Skär upp rödlöken och montera sen mackor genom att varva surkålsmajonnäs med kantareller, tofu och rödlök.

Vegokäk är en matblogg där Annie Månsson delar med sig av vegetarisk matinspiration i vardagen. Du hittar henne även på Instagram.