MAX 50 år - Sverige äldsta och mest omtyckta burgarkedja

Cypriotisk Mix Meze

Cypriotisk Mix Meze med halloumi, 3 röror och lite mer…

Ingredienser

Bröd

 

Kött (fisk/kyckling/veg)

4 Halloumiburgare – Max, delade på hälften

Tillbehör

1 sats Tzatsiki, se recept nedan
1 sats Baba Ganoush, se recept nedan
1 sats Tirokafteria, se recept nedan
1 sats Grillad ostronskivling, se recept nedan
1 gäng vinbladsdolmar
1 hög blandoliver
2 citron, klyftade
3-4 tunna pitabröd

Dressing

Se nedan recept.

Tillagning - gör så här

Lägg upp de olika rörorna, svamp, dolmar, oliver, citron, bröd i skålar och ställ på bordet.
Fritera halloumiburgarhalvorna i 170°C-olja 1-2 minuter, eller tills de fått fin färg.
Servera direkt med de andra delarna och njut.

Tzatsiki m mynta & dill

1 Gurka, riven
2-3 dl Grekisk yoghurt
1-2 msk Olivolja
1-2 klyftor Vitlök, finrivna
2 msk Persilja, hackad
1 msk Dill, hackad
1 msk Myntablad, hackade
Salt
Svartpeppar

Salta den rivna gurkan med ca 1 tsk salt och lägg i durkslag, ca 30 minuter till 1 timme.
Pressa ur så mkt vatten du kan ur den rivna gurka och lägg i en skål.
Blanda med yoghurt, olja, vitlök och örter, smaka av med salt och peppar.
Servera i skål, gärna med lite extra örter som garnityr.

Baba ganoush

2 aubergine
¾-1 dl tahini
3 klyftor vitlök, krossade
½-1 dl citronjuice, nypressad
1 nypa spiskummin
salt
1 msk olivolja
1 msk persilja, hackad

Stick hål i skinnet på aubergineerna och lägg på grillen eller i ugn med grillelement på.
Rosta/grilla auberginerna runt om tills de blir helt mjuka inuti, ca 15-20 minuter, ta ut/av och låt svalna.
Skala de avsvalnade auberginerna, tärna köttet och lägg i mixer tillsammans med tahini, vitlök, citronjuice, spiskummin, salt och olivolja.
Mixa slät och smaka av med mer tahini, citron och salt vid behov, vänd i den hackade persiljan och lägg upp i skål.

Tirokafteria - fetadipp

½ kg fetaost
1 röd chili
4 msk olivolja, extra virgin
½ tsk oregano
1-2 msk vinäger
svartpeppar, nymalen
 
Börja med att lägg fetaosten i en skål med vatten i ca 1 timma.
Stek/grilla chilin mjuk i panna eller ugn, ta ur kärnorna och skär i bitar.
Slå av vätskan från ost och smula sen ner i en mixer tillsammans med chili, olivolja och oregano.
Mixa osten till en smet och smaka av med vinäger och svartpeppar.
Lägg upp i skål och toppa ev. med lite olivolja, oregano och kanske ngn chiliskiva.

Grillad ostronskivling

2 hg ostronskivlingar
2-3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
1 citron

Pensla svamparna med olivolja och grilla dem sen med lite salt på.
Lägg upp på tallrik, toppa med mer salt, lite peppar och pressa citron över.