MAX 50 år - Sverige äldsta och mest omtyckta burgarkedja

Bönburgare på Frisco Hot Melt Toast

Frisco toast, västerbottenost, smörstekta kantareller, vita bönor, röda linser, forellromsdressing, rödlök och picklade rönnbär, signerat Fredrik Rosell.

Ingredienser

Bröd

Frisco Hot Melt Toast

Kött (fisk/kyckling/veg)

Bönburgare gjord på vita bönor, röda linser och smörstekta kantareller. Toppad med smält Västerbottensost och serverad på smörstekt toast tillsammans med forellromsdressing, rödlök och picklade rönnbär.


Tillbehör

Ingredienser till två bönburgare:

1 dl kokta sköljda och avrunna röda linser
2 dl kokta sköljda och avrunna stora vita bönor
1 dl purjolök mjukstekt i smör
1msk potatismjöl
1 äggvita
2 tsk timjan
125 g kantareller. smörstekta
1 dl fint skuren persilja
Salt och peppar
Rapsolja och smör att steka
2 tjocka skivor Västerbottensost till servering
Några skivor rödlök till servering
Några matskedar forellromsdressing till servering
2 msk picklade rönnbär till servering (avrunna)
2 stora blad krispsallad till servering
4 st  smörstekta Frisco Hot Melt Toast-bröd till servering

Dressing

Forellromsdressing:
1/2 dl Smetana
3 msk majonnäs
4 msk forellrom
4 msk fint skuren dill
Salt och peppar
Flytande honung

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser utom rommen. Tillsätt rommen och smaka av med salt, peppar och honung.

Picklade rönnbär 0,5 liter:
5 dl rensade rönnbär. Frostnupna eller frysta bär är bäst.
2 dl socker
2 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
en nypa salt

Gör så här:Koka ihop lagen på socker, vatten och ättika. Lägg i bären och låt de koka med i lagen i 5-6 minuter ungefär. Fiska upp bären och lägg dem i en väl rengjord burk. Slå på lag så att det täcker bären. Låt burken svalna helt i rumstemperatur innan du sätter på locket och förvarar den i kylen. Håller ett år eller längre i kyl.

Tillagning - gör så här

Fredrik Rosell - passionerad kock, bagare och receptkreatör som är aktiv på Instagram samt driver bloggen frallansmatblogg.com.

1) Smörstek kantarellerna. Dela de största men de små kan med fördel vara som de är. Krydda med salt och peppar. Dra dem åt sidan så att de svalnar.

2) Mjukstek purjolöken i lite smör eller rapsolja utan att den tar färg.

3) Mixa linser, bönor, purjolök, potatismjöl, äggvita och timjan till en smet med stavmixer eller matberedare. Smaka av smeten med salt och peppar.

4) Rör ner kantareller och persilja i smeten. 

5) Forma 2 st burgare. Ett tips är att blöta händerna i lite kallt vatten innan du formar smeten så går det lättare.

6) Lägg burgarna på ett fat. Täck fatet med plast och ställ det i kylen i minst 60 min.

7) Stek sedan burgarna i lite rapsolja och smör tills de har en vackert gyllenbrun yta.

8) Lägg burgarna på en plåt eller ugnssäker form och toppa med Västerbottensosten. Efterstek en stund i ugnen på 200 graderså att osten smälter.

9) Smörstek brödet så att du får en vackert gyllene färg på båda sidor av brödet.

10) Bygg ihop burgaren enligt följande: ett smörstekt Frisco Hot Melt Toast, lite forellromsdressing, ett salladsblad, bönburgaren, några rödlöksringar, picklade rönnbär och ett till smörstekt toastbröd.