Utvecklingen

MAX drivs av familjen Bergfors med Richard och Christoffer Bergfors som koncernchef och vice koncernchef. Deras far, Curt Bergfors är arbetande styrelseordförande. Med en omsättning på 3,6 miljarder kronor är vi idag Sveriges näst största burgarkedja. Och vi har inte slagit oss till ro. Idag finns 142 restauranger i Sverige . Vi har 7 restauranger i Norge, 16 i Polen och i Danmark har vi 4 restauranger.

På segertåg genom Sverige

När McDonalds försökte etablera sig i Umeå och Luleå i början på 90-talet fick man problem. Det var nämligen nästan inga ume- och lulebor som ville äta på McDonald’s. De tyckte helt enkelt att MAX hamburgare var mycket godare. Efter en tid gav McDonalds upp och slog igen på båda orterna, och MAX tog över deras lokaler. Detta gav oss råg i ryggen och vi började expandera söderut. Numera finns MAX i hela landet, från Haparanda i norr till Ystad i söder.

Idag sysselsätter vi 7 200 personer

1998 omsatte MAX 212 mkr. 2021 omsatte vi 4,1 miljarder kronor. Tack vare MAX stora framgångar de senaste åren är vi numera Sveriges näst största burgarkedja. I dagsläget sysselsätter vi ungefär 7 200 personer.

Vi är ofta först

Vi var först i Sverige med drive-in och på Gotland öppnade vi världens första bike-in. Redan 2002 gav vi gästerna möjlighet att fritt kombinera sin meny och välja mellan flera olika alternativ till pommes frites. 2003 var vi först igen, denna gången med en nyckelhålsmärkt produktfamilj som kallas Delifresh. Vi gjorde det ordinarie sortimentet betydligt nyttigare genom att reducera mängden fett i samtliga produkter och 2016 femdubblade vi vår gröna meny vilket är vår mest framgångsrika lansering någonsin.

MAX och hållbarhet

År 2008 blev MAX världens första restaurangkedja att klimatmärka menyn och klimatkompensera alla utsläpp till 100 procent från lantbrukarens jord till gästens bord. Samtidigt drog ett omfattande arbete igång för att minska på våra utsläpp av klimatgaser, bland annat infördes 100 procent vind-el på samtliga restauranger. 

Med branschens överlägset bredaste utbud av gröna burgare med låg klimatpåverkan så minskade vi de totala utsläppen med 10 procent per intjänad krona år 2016 och utvecklingen fortsätter i samma riktning. Vi har minskat utsläppen med totalt 24 procent per intjänad krona sedan 2013. Senast under 2022 ska varannan måltid hos oss vara fri från rött kött. 

Sedan den 14 juni 2018 är MAX som första matföretag i världen klimatpositivt, vilket innebär att vi binder mer klimatgaser genom trädplantering än hela värdekedjan släpper ut. Träden suger ned motsvarande 110 procent av utsläppen.

MAX har sedan 2006 avsatt 323 miljoner kronor före skatt till projekt i utvecklingsländer. Sedan 2009 via stiftelsen Rättvis Fördelning som säkerställer att 7-10 procent av den årliga nettovinsten finns till behövande människor runtom i världen. 

MAX - ett familjeföretag

Grundaren Curt Bergfors är verksam i företaget som arbetande styrelseordförande. Koncernchef i företaget är Richard Bergfors och vice koncernchef är Christoffer Bergfors, båda söner till Curt. MAX har sina rötter i Norrbotten. Huvudkontoret ligger i Luleå och vi har ett filialkontor i Stockholm.

Branschens mest nöjda gäster

MAX toppar kategorin snabbmat i Evimetrix årliga varumärkesundersökning som kom i augusti 2021. Tidigare har den motsvarande årliga varumärkesundersökningen från ISS Wissing visat samma restultat sedan 2002. Även Capacent gör varje en undersökning där man frågar vilken burgarkedja som har de godaste burgarna. MAX kammar hem vinsten även där.