MAX plastrensar

De orangea plastsugrören på MAX restauranger är ett minne blott. Under 2019 ersätts en hel del av det engångsmaterial som innehåller fossilbaserad plast av 100 procent förnybart och återvinningsbart material.

Att minska engångsplast är ett av flera steg i vårt arbete för att minska miljöpåverkan. Sedan 2008 har vi klimatkompenserat till 100 procent för våra totala utsläpp, klimatmärkt vår meny och minskat våra utsläpp med en rad åtgärder, bland annat genom att både minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar. Nu tar vi nästa steg och ersätter med framtidens förpackningar.

Engångsmaterial som används av dig som gäst och som under de senaste åren fasats ut och ersätts med växtbaserat material är:

  • Läskbägare - den nya bägaren för kalla drycker är precis som tidigare av papp, men den tunna hinnan som är en fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör.
  • Sugrör – papper
  • Bestick - trä
  • Lyxshakebägare

Utfasningen av läskbägare, sugrör och bestick kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast, vilket innebär att totalt 92 procent av förpackningarna kommer vara helt växtbaserade.

Sedan tidigare har locken till bägarna funnits bakom disk och du som gäst behöver fråga efter dem. Det har inneburit att vi minskat andelen plastbaserat material. Framöver kommer även sugrören endast finnas på förfrågan för att minska förbrukningen av engångsmaterial. Undantag är för dig som beställer i drive-in. Där finns både lock och sugrör kvar.

Att minimera plastförbrukningen är viktigt främst ur ett globalt perspektiv. I Sverige har vi en väl fungerande sophantering. Självklart hör dock inget skräp hemma i naturen. Tack för att du kastar ditt skräp i sopkorgar och återvinningsstationer när du har ätit klart.