MAX ansvarstagande - över 50 års hållbarhetsarbete

MAX är sedan starten 1968 ett svenskt familjeägt företag. Som familjeföretag har vi målet att finnas kvar i många generationer. Vi vill vara ett hållbart företag i ett hållbart samhälle och ett föredöme i branschen. Förutom vårt omfattande miljöarbete vill vi ta ett socialt ansvar där vi ser individens möjligheter.

Vad vi menar med ansvar

MAX finns till för att göra världen lite godare. Det gör vi genom att servera de godaste burgarna, gjorda på råvaror av högsta kvalitet av engagerade medarbetare. Vi har en bred defintion på hållbarhet; här ingår socialt ansvar, mat samt att vara klimatpositiva.

Redan 1968, då MAX resa började i Gällivare när Curt och Britta serverade den första burgaren började miljötänket. I valet mellan vinterdäck och motorvärmare till bilen eller inköp av en aluminiumlåda för att tillvarata wellpap, har miljöarbetet prioriterats. Bland många åtgärder märks att man tidigt upphörde med att använda foliepapper, folieformar och foamformar. Idag genomsyrar hållbarhet hela MAX organisation och vi försöker väga in hållbarhetsfrågor i alla beslut.

MAX genomför branschens mest omfattande analys av vårt klimatavtryck då utsläpp för hela värdekedjan beräknas. Från bondens jord till gästens bord. Dessutom ingår resor i kartläggningen, både medarbetares resor till och från arbetet, gästernas resor till och från restaurangen samt våra tjänsteresor, inklusive flygresor.

Framförallt jobbar vi konsekvent för att minska vårt klimatavtryck, genom att minska utsläppen. Den största insatsen är vår Green-familj med gröna burgare som vi lanserade 2016 då vi femdubblade antalet gröna måltider på menyn. Sedan dess har försäljningen med de gröna alternativen ökat med 1000 procent, vilket minskar klimatpåverkan avsevärt.

De utsläpp som vi ännu inte kan minska klimatkompenserar vi för. Det började vi med redan 2008. Sedan förra året kompenserar vi för tio procent mer än våra utsläpp. Vårt engagemang i klimatfrågan har lett oss till att bli världens första klimatpositiva matföretag med en klimatpositiv meny. 

Uppmärksamhet och priser

MAX betraktas både i Sverige och internationellt som ledande inom hållbarhet och här följer fler hållpunkter för MAX arbete för en bättre miljö:

2019

- Fast Company Magazine rankar MAX för andra gången som en av de mest innovativa företagen i världen. Denna gång för arbetet och satsningen på klimatpositiv. 

- Fast Company utser även klimatpositiv som en idé värdig en finalistplats i 'World Changing Ideas Awards 2019'.
- MAX vinner utmärkelsen "Årets Briljanta Idé" av tidningen Fast Food Magazine för arbetet och satsningen med klimatpositiv. 
- Via stiftelsen Rättvis Fördelning har MAX bidragit med 267 miljoner kronor (före skatt) till projekt för behövande människor runt om i världen (2006-2019). 
- MAX beslutar att minska andelen och antalet engångsförpackningar av fossilt plast och ersätta med växtbaserat engångsmaterial. 

 

2018

- Fler produkter till Green-familjen lanseras. Återigen succé!
- MAX lanserar världens första klimatpositiva meny.
- MAX utses av den brittiska finanstidningen CFI.co till "Most Sustainable Restaurant Chain Europe - 2018". 

2017

- Christoffer Bergfors vinner priset- Hållbart Ledarskap som delas ut av NMC.
- MAX ersätter konkurrenter på Liseberg tack vare starkare hållbarhetsarbete.
- MAX Hamburgerestauranger byter namn till MAX Burgers, eftersom det finns så mycket gott att servera mellan två bröd som inte är nötkött och för att företaget finns etablerat internationellt. 

2016-2018

- MAX branschbäst i Svensk Hållbarhetsranking, tre år i rad.

2016

- Greenfamiljen lanserades, den största lanseringssuccén i MAX historia.

2015

- Real Leader utser Richard Bergfors till en av de 100 mest visionära i Sverige.
- Fördjupar samarbetet med Samhall kring rekrytering och lokalvård.

2014

- Tillsammans med Tesla bygger vi de första superchargestationerna i Sverige.

2012

- Vi blir den första restaurangen med nyckelhålsmärkt meny.
- St Julian priset - Stockholm stad.

2011-2019

- MAX branschbäst i Sustainable Brand Index, nio år i rad.

2011

- Richard Bergfors vinner Young Presidents' Organization CSR Award (Corporate Social Responsobility Award för Leadership).
- Arla Guldko för miljöarbete.
- Fast Company Magazine rankar MAX som en av de mest innovativa företagen i världen för sin klimatmärkning av menyn. 

2010

- Vi börjar återvinna mer effektivt. Frityrolja blir till exempel biodiesel.
- Visa Vägen-priset, Samhall.

2009-2018

- MAX branschbäst i Sveriges Grönaste Varumärke, 7io år i rad.

2009

- MAX vinner det globala miljöpriset- Green Awards.
- Stiftelsen Rättvis Fördelning grundas för att säkerställa att 7-10 % av MAX årliga nettovinst går till projekt för behövande människor runtom i världen. 
- Sir Paul McCartney lyfter särskilt upp vår klimatmärkning som en av fyra viktiga åtgärder i världen för en mer hållbar konsumtion.

2008

- Vi blev den första restaurangkedjan i världen som klimatmärker menyn och klimatkompenserar från bondens jord till gästens bord.
- Vi går över till 100% vindel och bygger fler energieffektiva restauranger.
- MAX vinner Stora livsmedelspriset.